Woensdag 4 juli 2018

Groot feest in Amerika en dat was het hier ook. We zijn al dag drie en in sommige kamers rook je al dat er Barthelianen zijn die zich vergeten te douchen.  Ze werden er op gewezen. In de loop van de dag verdwenen onaangename geurtjes en maakten ze plaats voor de frisse berglucht en een brede waaier aan geurende douchegel, deo’s, …

Het douchegebeuren en de hulp bij het aankleden, vergt dit jaar toch wel wat meer aandacht. Geen idee waar het aan ligt. Maar het loopt gesmeerd.

Het morgenprogramma begon heel rustig.  Na het vieren van de verjaardag van Levi en het lekkere ontbijt was er tijd voor wat vrij spel. Ze konden voetballen, badmintonnen, in de trampoline springen, voor elk wat wils. Intussen werden volop kaartjes besteld en postzegels.  Het hele terrein was echt zonovergoten. Alleen om te zingen, vond ik geen kandidaten.

Om 11.00 maakten we ons klaar voor de busrit. We waren deze keer zo slim om de rugzakken te controleren. In amper een half uurtje waren we aan de voet van de berg. We namen eerst tijd om te picknicken. Twee kinderen mochten mee met meester Tom in de lift, de anderen vatten moedig de tocht naar boven aan.  Even steil omhoog maar al bij al niets om over naar huis te schrijven.

De burcht zelf laat je sowieso teruggaan in de tijd. Gewapend met een audioguide trokken we van de kapel, naar de wapenkamer, de pekkeuken, de folterkamer, … Weet u trouwens dat de zegswijze ‘pech hebben’ komt van het gebruik van vijanden met pek te overgieten. De hele luistergids was trouwens in het Nederlands en op maat van de kinderen.  Top!

Na het bezoek aan de vorstenkamer trokken we naar het voorplein voor de burcht.  We waren tijdig en toch waren enkel de plaatsen in de zon nog vrij. Het beeld van 65 kinderen die zich met zonnebrandolie insmeren en hun sjaaltje gebruiken als bandana kon menig toeschouwer wel amuseren. We weten dat enkele kinderen bang zijn van de vogels maar dat viel al bij al mee. Raf en Felix hadden maar al te graag een plaatsje vrij voor mij. Het werd een prachtige show in een ongelooflijk panorama…

Voor de terugkeer geef ik graag mijn ticketje af aan meester Foeke.  Hij moet zijn knieën nog wat sparen.  In een twintigtal minuten zat ons bezoek erop en trokken we terug naar de kampplaats. Het was tijd voor het Grillfest, helaas zonder zwembad want de vergunningen zijn blijkbaar nog niet in orde. De uitbater had een volledig terras buitengemaakt.  Jammergenoeg kwam een onweer roet in het eten gooien. Of misschien geen roet maar toch wat water. Iedereen snel naar binnen dus. Onweer buiten en best wat druk binnen. Het schrijven van kaartjes moest wat rust brengen.  Intussen werd ook de tekencontrole afgewerkt.

Alle kinderen gingen deze avond vroeger naar bed. Na de lange busreis en de knap lastige dag gisteren, zullen ze er deugd van hebben. Er was dan ook zo goed als niemand die er problemen mee had.  ’t Is echt met een grote familie dat we op stap zijn. Super toch!

Slaap lekker en tot morgen!

Met vriendelijke groeten,

Meester Tom.