Inschrijvingen


Er is nogal wat rond te doen in de media. Ouders die kamperen voor de schoolpoort, kinderen die geen plaats vinden, ... Ook bij ons maken ouders zich stilaan zorgen of hun kind wel in de eigen buurt naar school zal kunnen gaan.  Daarom plaatsen we wat extra informatie op onze website.

Inschrijven voor het huidige schooljaar is nooit een probleem op voorwaarde dat de plaatsen nog open zijn.  Inschrijven voor het volgende schooljaar moet voldoen aan een aantal spelregels en is gebonden aan een aantal inschrijvingsperiodes. Onze school maakt deel uit van het LOP-gebied Menen en moet dan ook voldoen aan de regelgeving inzake. Het LOP pakt uit met een eigen website waarop je heel wat info voor de scholen in Menen vindt.  

Op deze pagina vind je volgende info:

  • De brochure 'inschrijven in een school in vijftien vragen' biedt een antwoord op de meest voorkomende vragen die bij ouders leven.
  • Het artikel 'wanneer mag je inschrijven' vertelt je wanneer je op onze school kunt inschrijven. Deze periodes zijn voor alle scholen in ons LOP-gebied hetzelfde.
  • Via 'bereken de instapdatum' kan je heel snel berekenen vanaf wanneer jouw peuter naar school mag!
  • Het bericht 'onze capaciteit en vrije plaatsen' vertelt je hoeveel plaatsen er op onze school nog vrij zijn. Op de website van het LOP vind je dit ook voor de andere scholen.
  • neem gerust contact met onze school om een vraag stellen of ons uitnodigen om even bij u thuis langs te komen met wat meer uitleg.
  • Via de link regelgeving, verwijzen we u graag door naar het inschrijvingsdecreet.
  • Via de website van het departement onderwijs vindt u alle info over het onderwijs in Vlaanderen.

We hopen op deze manier voldoende informatie te bieden in uw zoektocht naar een geschikte school voor jouw kind!


Onze capaciteit


Capaciteit en vrije plaatsen

Als school in een LOP-gebied volgen wij naar het gewone inschrijvingsdecreet ook de spelregels voor het LOP. De inschrijvingen gebeuren via vastgelegde periodes. (zoals omschreven bij ‘wanneer mag je inschrijven’).

Wij werken ook met een dubbele contingentering. Dit wil zeggen dat we streven naar een goede verdeling tussen indicator en niet-indicatorleerlingen. Voor ons is de verhouding vastgelegd op 30 % Indicatorleerlingen en 70% niet-indicatorleerlingen. Voor klassen met een maximum van 25 leerlingen komt dit neer op een streven naar 7 indicatorleerlingen en 18 niet-indicatorleerlingen. Bij de start van de vrije inschrijvingen worden de open plaatsen ook ingevuld. Vandaar dat deze verhouding niet altijd overeind blijft.

Capaciteit in onze school op 11 juli 2018 (voor het schooljaar 2018-2019)

Klas/geboortejaar Maximum aantal plaatsen Vrije plaatsen
2016 (Instap) 25 0
2015 (K1) 25 2
2014 (K2) 25 0
2013 (K3) 25 1
1ste leerjaar 25 0
2de leerjaar 25 1
3de leerjaar 25 0
4de leerjaar 25 4
5de leerjaar 25 7
6de leerjaar 25 5


Voor het huidige schooljaar kunt u vrij inschrijven voor zover de plaatsen nog niet zijn ingenomen.Zoals u ziet is er voor het volgende schooljaar geen plaats meer in het geboortejaar 2014, alsook in het eerste, tweede en derde leerjaar.  Wanneer u komt inschrijven zal deze geweigerd worden.  U kan zich wel aanmelden. Bij het eventueel vrijkomen van een plaats wordt u dan opgebeld. (Tot de vijfde schooldag van oktober 2018 wordt de volgorde van de lijst gerespecteerd)

Voor het volgende schooljaar is het nog even wachten.


Een school- of huisbezoek?


De wet op de privacy laat niet toe dat wij als school beschikken over de gegevens van de startende peuters. Schrik dus niet als scholen niet uit eigen beweging op bezoek bij je komen. Wie dat wel doet, is in feite in overtreding.

Via de website van het LOP en de onderwijskiezer basisonderwijs kunt u het volledige aanbod van scholen in Vlaanderen bekijken: per regio, per net, volgens aanbod, ...

Indien u interesse hebt in onze school, willen we u graag verder helpen. Wij bieden u enkele mogelijkheden.

U komt naar één van onze instapavonden:

Tijdens een instapavond kunt u even de school bezoeken. U wordt ontvangen in de kleuterklassen. Je kan er een filmpje bekijken over het leven op school en het leven in de instapklas. De juffen staan klaar om uw vragen te beantwoorden. De kleintjes kunnen intussen spelen op het bewegingsparcours dat de turnleerkracht heeft klaargezet. De administratie is beschikbaar om de nodige info te geven. De ouderraad staat paraat met een drankje om u ook van hun kant uit welkom te heten.

U komt op bezoek naar school

Indien u zich niet vrij kan maken op de instapavonden of u heeft die net gemist. Dan maakt onze administratieve medewerker graag even tijd voor u.  Een bezoek aan de campus, een kleine rondleiding in de klassen, een losse babbel en u gaat heel wat wijzer naar huis.  Via contact kunt u onze school snel bereiken.

Wij komen bij u langs...

Uit eigen beweging langs komen, dat mag niet... maar indien u ons uitnodigt, komen we heel graag langs.  Een huisbezoek aanvragen kan eveneens via mail of telefoon (zie contact).

U komt langs op één van onze activiteiten.

Via de kalender op deze webstek bent u snel op de hoogte van de activiteiten die wij organiseren. U bent er steeds welkom. Ook op het schoolfeest, de kaarting, de opendeurdag, ... maken wij tijd om uw vragen te beantwoorden.

'Iedereen is welkom!'
Daar gaan wij heel sterk van uit.
Laat dus niet na om vragen te stellen!


© 2018 Gemeentelijke Basisschool Barthel. Alle rechten voorbehouden.