Dag 1 - 24 april 2019 - heenreis, geschiedeniswandeling en speleo

Het is weer zo ver. Na weken, ja maanden voorbereiden mochten we deze morgen om half zeven vertrekken.  Het was best wel vroeg, maar dat kon je vooral aan de mama's en de papa's merken.  Meester Foeke en meester Geert namen duidelijk de leiding en wilden geen fouten maken.

De groep vertrok stipt op tijd naar Kortrijk. Door de paasfoor was het niet evident maar iedereen raakte veilig aan het station. Er werd snel afscheid genomen van de ouders en het treinen kon beginnen. Stan mistte onmiddellijk zijn MP3-speler. Gelukkig vertrok meester Tom wat later.

In Brussel-Noord moesten we overstappen. De rage op de trein was net zoals op het schoolkamp het maken van scoobidoos. Op het laatste van de rit hadden ze zelfs contact met wat oudere kinderen.  't Zijn toch sociale gastjes, onze Barthelianen.

Intussen waren Ellen, Carine en ikzelf al aangekomen in Durbuy. Het was er nog ontzettend rustig. Dat zou snel veranderen wanneer Lauwe aankwam met meer dan honderd kinderen en ook Poperinge met best wel een grote groep. Wij zijn de kleinste bende.

Tommy liet mij nog eens gaan met te vertellen dat alle kinderen nog mee waren als er ten minste nog één op het toilet zat.  Ik ben gelukkig al een beetje gewoon aan zijn gevoel voor humor.

Op de middag werden heel snel de bedden verdeeld waarbij enkele Barthelianen echt wel hun beste kant lieten zien. Best wel fier op hen.

We lieten ons, na de uitgebreide uitleg van de monitoren, de everzwijnballetjes smaken. We delen de refter met Poperinge en dat valt best wel mee.

Na het middagmaal mochten ze hun valiezen uitpakken en zich installeren. Intussen moesten ze zich ook klaarmaken voor de geschiedeniswandeling.  Menig foto werd opnieuw door menig Aziatisch fotograaf genomen.  Onze groep valt op.  De monitoren vertelden deze avond trouwens ook dat ze dat een zalig concept vinden. Enfin, de foto's spreken voor zich.

Aberrahman was graaf met dienst.  Om een lang verhaal kort te maken... hij leefde als God in Frankrijk, verteerde al het geld en liet de boeren dan voor hem werken.  Gelukkig is Abdel nog een slimme en koos hij voor het, let op, 'feodaal stelsel'. Onderweg huwde hij, deed rare dingen met een postduif, zijn dochter huwde ook, in het geheim en alles ontaardde in een koe-oorlog. Monitor Kobe maakte er zijn werk van. Boeiend!

Na de wandeling was er wat vrije tijd en terwijl meester Geert ging sporten, beperkten meester Foeke, meester Tom en Tommy zich tot het spelen van een spel.

Om 18.00 uur was er spaghetti en nadien mochten ze zich klaarmaken voor speleologie. Meester Geert verwarde zijn zaklamp met zijn scheerapparaat. Best wel een grappig gezicht. We lieten het Rube wel tien keren zeggen, tot hij een fout maakte.  Bijna alle leerlingen gingen de grot in. Sommigen moesten daarvoor wel hun grenzen verleggen. Maar wat waren ze blij.

De dagsluiting was uiterst positief. Velen zien uit naar het hoogteparcours morgen, maar ook de wildcraft spreekt tot de verbeelding.

De kinderen gingen eigenlijk wel rustig slapen. Daar zijn we blij om. Ze gedragen zich echt wel Bartheliaans. De max!  Het ziet er naar uit dat het een toffe week wordt.

Vanavond is het al laat... hopelijk kunnen we het morgen wat vroeger online zette!

Tot dan,

Tom.