BARTHEL: een werk van lange adem

Op zaterdag 6 juni 2015 kreeg onze school een nieuwe naam. Voortaan zou die 'Barthel' heten.  Waar komt die naam vandaan? Velen zullen antwoorden dat elke letter van zijn naam staat voor een attitude van de leerlingen.  Zo zijn echte Barthelianen beleefd, aandachtig, respectvol, tolerant, hulpvaardig, eerlijk en lief. Dat is alvast een goed antwoord.  Maar wie al wat langer op school zit, weet dat dit verhaal al een tijdje aan het groeien is.  Laten we even proberen om dit toe te lichten.

Toen meester Tom nog leerkracht van het zesde leerjaar was, wou hij op een bepaald moment afstappen van een gewone klaswet met genummerde regeltjes. Op het net vond hij een leuk alternatief met de klaswet BERTA.  Het idee was eenvoudig: elke letter staat voor een houding van de leerlingen (beleefd, eerlijk, respectvol, tolerant en aandachtig).  Meester Tom was het idee genegen maar zocht een andere, modernere naam. Dit vond hij in Barthel. De vaardigheden hulpvaardig zijn en lief zijn, werden er aan toegevoegd.

Om de kinderen warm te maken voor het project zoch hij naar een figuurtje om Barthel te vertegenwoordigen. Hij kwam uit bij een 11-jarige muis die zich zogenaamd op de zolder van school schuil hield. Naast het werken aan de verschillende vaardigheden, werd ook volop ingezet op het trainen van een de sociale vaardigheden en de ICT-competenties.  Dit werd als idee opgepikt door de universiteit Gent die voor de overheid op zoek was naar goede praktijkvoorbeelden van ICT in Vlaanderen.  In 2008 werd dan ook een video gedraaid in het kader van pICTos. Deze video toont hoe er toen in de klas gewerkt werd.

Toen meester Tom directeur werd, bleef het project nog even bestaan in het zesde leerjaar.  Maar uiteindelijk wou meester Tom het ook op schoolniveau introduceren.  Meester Rik liet de muis omdopen in Gustaafke en zette het klaspop-project op zijn manier verder. Een muis als mascotte op school zagen we niet echt zetten. Dus werd Stijn Vandamme (StijV), de broer van meester Tom, ingeschakeld. Hij kroop in zijn tekenpen en kwam met een eerste schets af. We spreken over de zomer van 2010.  Op 1 september 2010 werd Barthel bij de kinderen voorgesteld. Allen kregen een sticker mee naar huis. De nieuwe mascotte was geboren.

Stilletjesaan won de figuur van Barthel aan naambekendheid. Hij verscheen op de banners van de jaarthema's, op de stappenplannen in de klas, op de website, ...  In november 2011 werd het oude turntruitje vervangen door een nieuw.  Barthel kwam nu wel heel prominent op de voorgrond. Ook op het hesje prijkte hij nu op de rug.

Op een brief werd als eens de aanspreking 'Beste Barthelianen' gebruikt. De kinderen raakten vertrouwd met hun nieuwe vriend en sloten hem in hun hart. Sinds 2012 is hij op de schoolkampen een aangename reisgezel.

Met het jaarthema 'Ik kies voor jou' kreeg Barthel op 1 september 2012, twee nieuwe vrienden. Arthur Natuur moet de school op weg helpen om een natuurvriendelijke plek te worden.  Bieke De Excentrieke werkt samen met haar twee buddy's aan een pestvrije school.

Toen de gemeenteschool een nieuwe polyvalente zaal kreeg, vroeg het schoolbestuur de lokale gemeenschap om een naam te verzinnen. Ook onze leerlingen mochten mee kiezen.  Dat ze hun kameraad niet waren vergeten, werd toen overduidelijk. Op 29 maart 2013 werd de zaal door burgemeester Martine Fournier en haar schepencollege geopend als 'Zaal Barthel'. Vele mensen wisten toen niet van waar de naam kwam, misschien nu ook nog niet. Maar wie langs kwam en het verhaal hoorde, knikte instemmend.

Twee jaar later, op de vooravond van de vijfde verjaardag van Barthel, gaat de school met de collega's van Lauwe in zee om een nieuwe naam te verzinnen voor hun scholen. Na een fijne samenwerking, een toffe wedstrijd en een heuse verkiezing, bepaalden de leerlingen de nieuwe naam van onze school.  Op het schoolfeest van 6 juni was het spannend aftellen. Een groot pak kwam tevoorschijn, hetwelke zorgvuldig werd uitgepakt door de schepen van onderwijs Griet Vanryckegem, de directeur-coördinator Philippe Vanlangendonck en onze eigen directeur, meester Tom.

Toen eenmaal het logo zichtbaar was, steeg uit het publiek een instemmend geluid op. Uit de speakers knalde de muziek en van overal kwamen de leerlingen met hun nieuwe schooltrui samen op het toneel. Een wauwmoment dat in de geschiedenis van onze school met stip gemarkeerd zal staan.  Iedereen was enthousiast. Wat volgde was een schitterend schoolfeest met voor ieder wat wils.  Samen hebben we het zo goed: één school, één team, één familie.

Met Barthel op kop gaan we een mooie toekomst tegemoet.